21 Şubat 2013 Perşembe

Perfect Number // Suspect X (2012)

Onun için çözülemeyecek tek denklem aşktı!
Aşk, bir matematikçi için ölümcül bir problemdir! 

Film adı: Perfect Number / Suspect X 

Romanization: Yonguija X 
Korece: 용의자X 
Yönetmen: Bang Eun-Jin 
Yazar: Keigo Higashino (roman), Kim Tae-Yoon 
Dünyada İlk Gösterim: 7 Ekim, 2012 (Busan Uluslararası Film Festivali) 
Vizyon Tarihi: 18 Ekim, 2012 
Süre: 118 dk. 
Genre: Gerilim / Romantik 
Dil: Korece 
Ülke: Güney Kore 

Konu: 
Suk Go, sıradan bir lise matematik öğretmeni gibi görünse de aslında bir matematik dahisidir. Suk Go, kazara eski kocasını öldüren sevdiği kadının cinayetini örtbas etmeye karar verir.
Keigo Higashino'nun, "The Devotion of Suspect X" kitabından uyarlanmıştır. 

Oyuncular: 
Ryu Seung-beom --> Kim Suk-go  &     Lee Yo-won --> Baek Hwa-sun

Jo Jin-woong --> Komiser Jo Min-bum 
Kim Yoon-sung --> Sang-joon, Min-bum'un iş arkadaşı 
Kim Bo-ra --> Yoon-ah, Hwa-sun'un yeğeni 
Lee Suk-joon --> Nam Tae-woo 
Uhm Sung-min --> Jung-sook 
Kwak Min-ho --> Kim Chul-min 
Kwon Hae-hyo 
Nam Yoon-chul 
Kim Joo-ryung

"Kimsenin çözemeyeceği bir problem yapmak mı yoksa onu çözmek mi?
Hangisi daha zordur?"
Filmin konusunda da bahsi geçtiği gibi başrol kızımız eski kocası evine gelip ona saldırınca istem dışı olarak kendini savunma adına adamı öldürür. Bu sırada ona ilgi duyan yan komşusu her şeyi duyar ve ona kendisine güvenirse ne pahasına olursa onu ve yeğenini koruyacağına dair söz verir. Böylece kimsenin çözemeyeceği bir plan yapar.


Filmdeki cinayet, polisin olayı araştırması falan mühim değil... Anlatılmak istenen başrol adamın yalnızlığı, dehası, matematikten başka ilk kez bir şeyi sevmesi, bu sevgiye olan bağlılığı ve fedakarlığı...
İzledikten sonra değer miydi diyebilir belki izleyenler ama unutulmamalıdır ki onun için hayattaki tek yaşama nedeni matematikti. Ta ki Hwa Sun'la tanışana kadar... Onunla tanıştığında matematik kadar güzel bir şey olduğunu görüyor ve sımsıkı bağlanıyor ona. Yalnızlığını azaltıyor belki de...
Onu kaybetmektense kendi hayatını feda etmeye hazırdır.

"Bu beynim değil, kalbim..."
Filmin en güzel yanıysa gerçekten güzel repliklerin olması. Çevirirken zevk aldım, yeni şeyler de öğrendim.

Film bittiğinde benim de gözlerim dolu doluydu...
İçime oturdu film, hüngür hüngür ağlama isteği uyandırdı ben de. Fakat bunun nedeni Matematikçiyi kıskandığımdan mıydı, ona imrendiğimden miydi, matematikçinin yalnızlığı ve fedakarlığından mıydı yoksa filmin sonundan mıydı bilemedim. Belki de hepsinin toplamının etkisidir.

Bence filmde bir cinayet söz konusu olsa da çok sıcak bir ortam vardı.
Kimisine takıntı gibi gelebilecek ama aslında saf, karşılıksız, fedakarca bir aşk izledik. Tek tatlı sözle mutlu olabilecek, bir gülümsemeyle içi aydınlanacak, kendi halinde dahi bir aşık...
İşlenen güzel bir arkadaşlık da vardı filmde.

Film Keigo Higashino'nun, "The Devotion of Suspect X" kitabından uyarlanmıştır. Ayrıca 2008'de "Yôgisha X no kenshin" adında bir de Japon versiyonu çekilmiş. İlk fırsatta izlemeyi düşünüyorum onu. Koreliler dram boyutuna ağırlık vermiş ama Japonların biraz da gizem kısmına ağırlık vermiş olacaklarını tahmin ediyorum. Bakalım, izleyip göreceğim onu da. 

Başrolü oynayan Ryu Seung-beom'u daha önce Over My Dead Body'i de izlemiştim. Orada beni çok güldürmüştü ama burada içimi dağladı desem yeridir.

Kısacası, kalbiniz ısınsın sonra da yansın istiyorsanız tavsiyemdir bu film. Gizem boyutundan çok aşk boyutunu göz önünde bulundurursanız daha çok zevk alacağınızdan eminim.


Fragman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder